عفونت لثه می تواند وجود هرگونه چرک و التهاب در بافت لثه باشد و بیشتر با بروز تورم لثه ها و درد همراه است. این بیماری به علت فعال شدن سیستم ایمنی مخاطی دهان و پاسخ آن به عوامل عفونی گوناگون ایجاد میگردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با علل بروز عفونت لثه و راه های درمان عفونت های لثه با این مطلب از سایت لابراتوار دندانسازی اسپید همراه باشید. |
عفونت لثه
عفونت لثه می تواند به وجود هرگونه چرک و التهاب در بافت لثه اشاره داشته باشد و بیشتر با بروز تورم لثه ها و درد همراه است. این بیماری به علت فعال شدن سیستم ایمنی مخاطی دهان و پاسخ آن به عوامل عفونی گوناگون ایجاد میگردد و با متورم کردن لثه و پر خون کردن آن سبب بروز ناراحتی ها و علائم اولیه بیماری در مبتلایان میگردد.
التهاب لثه یک بیماری باکتریایی است که با درگیر کردن لثه ها موجب بروز چرک در حفره دهانی بیمار میشود. بروز این بیماری معمولا با علائمی مثل بوی بد دهان همراه است. عدم کنترل عفونت لثه موجب بروز عوارضی مثل آبسه، کیست دندان، پوسیدگی و عفونت دندان و در نهایت لقی دندان می شود در نتیجه در صورت عدم درمان دندان خود را از دست خواهید داد.
جالب است بدانید که عفونت لثه یکی از شایعترین بیماری های دهان و دندان محسوب میشود و سالانه میلیون ها نفر به این عارضه مبتلا می گردند. ولی علائم و شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. کنترل و درمان التهاب و عفونت لثه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا ادامه یافتن این بیماری و عدم کنترل آن موجب از بین رفتن استحکام و یکپارچگی بافت لثه خواهد شد و در نهایت خطر افتادن و پوسیدگی دندان را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
عوامل اصلی ایجاد کننده عفونت و التهاب لثه
عفونت لثهها ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد. در زیر تعدادی از دلایل متداول عفونت لثهها آورده شده است:
تجمع پلاک روی دندان
پلاک دندانی که از باکتریها، مواد غذایی و سایر ذرات تشکیل شده است، اگر در مدت طولانی روی دندانها بماند، می تواند باعث تحریک لثهها شده و به عفونت لثهها منجر شود.
اهمال بهداشت دهان
نداشتن عادات بهداشت دهانی صحیح مانند مسواک زدن و استفاده از نخ دندانی میتواند باعث تجمع باکتریها در دهان شده و به تدریج به عفونت لثهها منجر شود.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون در لثهها میشود و ممکن است باعث ضعف سیستم ایمنی لثهها شده و افزایش خطر عفونت گردد.
تغییرات هورمونی
در دورانی مانند دوران بارداری، دوران پریود، یا دوران هایپرتیروئیدی، تغییرات هورمونی ممکن است باعث حساسیت لثهها و افزایش خطر عفونت شوند.
بیماریهای عفونی و التهابی
برخی بیماریهای عفونی و التهابی مانند دیابت، کمخونی، یا برخی بیماریهای روده میتوانند به عفونت لثهها منجر شوند.
تراکم دندانها
دندانهای نامنظم یا تراکم بالا میتوانند باعث سختی در تمیز کردن دندانها شده و عفونت لثهها را تسهیل کنند.
توجه به بهداشت دهانی، نظافت دندانها، و مراقبت منظم از لثهها میتواند در جلوگیری از عفونت و ایجاد سلامت لثهها مؤثر باشد. همچنین، مراجعه به دندانپزشک برای بررسی و درمان مشکلات بهداشت دهانی مهم است.
استفادهی غلط از نخ دندان باعث بروز عفونت لثه می گردد!
استفاده از نخ دندان یکی از عالی ترین راه ها برای پیشگیری از عفونت لثه می باشد و انجام دادن مداوم این فرایند سبب حفظ سلامت دندان ها و لثه شما می گردد. با این حال، استفاده غلط از نخ دندان باعث تخریب بافت لثه ها می شود و به این علت است که شما بایستی با اصول اولیه و روش صحیح استفاده از نخ دندان آشنا باشید تا از بروز التهاب و عفونت لثه جلوگیری نمایید.
بعضی از افراد استفاده از نخ دندان را با وسواس زیاد انجام می دهند و این مسئله سبب وارد شدن آسیب به بافت لثه ها میشود و زمینه را برای بروز عفونت لثه فراهم می کند. غشای مخاطی در حفرهی دهانی نخستین سد دفاعی بدن برای جلوگیری از بروز التهاب لثه محسوب می گردد و وارد شدن آسیب به بافت لثه به علت استفاده غلط از نخ دندان سبب از بین رفتن این سد دفاعی می گردد و زمینه را برای تهاجم باکتری ها و مخمرها به بافت لثه فراهم میکند.
استفاده درست از نخ دندان
نخ دندان کشیدن یک عملی حیاتی برای حفظ بهداشت دهان و جلوگیری از بوی بد دهان و بیماریهای لثه است. برای داشتن شرایط صحیح نخ دندان کشیدن، میتوانید مراقب موارد زیر باشید:
انتخاب نخ دندان مناسب
- از نخ دندانهایی با طراحی کمیاب و متنوع استفاده کنید. برخی از افراد از نخ های مسطح یا مخروطی ترجیح میدهند.
- نخ دندانی با طعم یا بدون آن را انتخاب کنید که به شما کمک کند علاوه بر تمیز کردن دندانها، از استفاده روزانه به شما لذت بخش باشد.
استفاده روزانه
- نخ دندان را حداقل یک بار در روز، مثلاً قبل از خواب یا بعد از صبحانه، استفاده کنید.
- در مواقع خاص ممکن است پزشک دندان شما توصیه کند که بیش از یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
تکنیک صحیح
- نخ دندان را با دقت و با حرکتهای آهسته بین دندانها حرکت دهید.
- مطمئن شوید که به دندانها و لثهها آسیب نمیرسانید.
تعویض نخ
- از هر بار استفاده، نخ دندان را تعویض کنید تا از کارآیی آن حداکثر استفاده را ببرید و از احتمال انتقال باکتریها بین دندانها جلوگیری شود.
تمیز کردن زیر لثه
- نخ دندان را به دقت زیر لثه ببرید تا از پاک کردن مناطق غیر دیده شده نیز خودداری نکنید.
مراجعه به دندانپزشک
- با دندانپزشک خود در مورد تکنیکها و شیوههای مناسب نخ دندان کشیدن صحبت کنید.
حفظ بهداشت دهان از اهمیت بسزایی برخوردار است و نخ دندان کشیدن تنها یکی از روشهای مهم آن است.
عفونت های باکتریایی
یکی از شایع ترین علل ایجاد عفونت لثه عفونت های باکتریایی می باشد. معمولاً التهابی که به واسطه پاتوژن باکتری های دهانی ایجاد میشود از شدت بیشتری برخوردار است. عوامل باکتریایی با نفوذ به بافت لثه سبب فعال شدن سیستم ایمنی مخاطی میشوند و زمینه را برای بروز التهاب و تورم در بافت لثه ایجاد میکنند. فعّالیت سیستم ایمنی در بافت لثه و در نتیجه عفونت لثه با علائم گوناگونی مانند: تورم بافت لثه، درد، سفید شدن و تغییر رنگ لثه ها و حساس شدن دندان ها همراه است و ادامه یافتن این علائم میتواند برای بسیاری از افراد آزار دهنده باشد.
مصرف دخانیات از عوامل اصلی ایجاد عفونت لثه
مصرف دخانیات، به ویژه سیگار، بر عفونت لثه تأثیرات مخرب زیادی دارد و میتواند به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای لثه و سایر مشکلات دهانی منجر شود. در زیر تأثیرات مصرف دخانیات بر عفونت لثه را بررسی میکنیم:
کاهش جریان خون
مصرف دخانیات باعث انقباض عروق و کاهش جریان خون در اطراف لثه میشود. جریان خون کمتر به معنای تأمین کمتر مواد مغذی و اکسیژن به لثههاست، که میتواند باعث آسیب به بافتهای لثه و کاهش قابلیت بهبودی آنها شود.
ضعف سیستم ایمنی
مصرف دخانیات باعث ضعف سیستم ایمنی لثه میشود. ایمنی ضعیفتر لثهها مستعدتر به حملات باکتریها و التهابات میشود.
تحریک مستقیم باکتریها
دخانیات مواد شیمیایی و ترکیبات مخربی را به دهان و لثه میافزاید. این مواد ممکن است باعث تحریک مستقیم باکتریها در دهان شوند و به عفونت لثه منجر شوند.
کاهش ترمیم لثه
دمان سیگار باعث کاهش توانایی لثه در ترمیم خود شده و میتواند باعث ایجاد زخمها و آسیب به بافت لثه شود.
افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای لثه
مصرف دخانیات باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای لثه میشود، از جمله جینگیوایویتیس (آسیب لثهها) و پریودنتیتیس (آسیب به بافتهای حاشیه دندان).
افزایش خطر از دست دادن دندان
مصرف دخانیات باعث کاهش استحکام لثه و مهار آن بر روی دندانها میشود. این امر ممکن است باعث افزایش خطر از دست دادن دندانها شود.
تأخیر درمان
افراد مصرفکننده دخانیات ممکن است به دلیل کاهش حساسیت لثه و عدم توجه به علائم اولیه عفونت لثه، به تأخیر در مراجعه به دندانپزشک برای درمان بپردازند. برای حفظ سلامت لثه و جلوگیری از عفونت لثه، اهمیت دارد که افراد از مصرف دخانیات پرهیز کرده و به بهداشت دهانی منظم، مسواک زدن روزانه، استفاده از نخ دندانی، و مراجعه به دندانپزشک برای چکاپهای دورهای توجه کنند.
علائم اصلی عفونت لثه
علائم عفونت لثه بر اساس شدت و عامل ایجاد کننده ی این بیماری می توانند متفاوت باشند. از جمله اصلی ترین علائم التهاب لثه می توان به مواردی مانند:
- احساس درد در محل التهاب و یا حفرهی دهانی
- ورم کردن و قرمزی لثه
- بوی بد دهان
- حساس شدن بیش از حد دندان ها به سردی و گرمی
- متورم شدن غدد لنفاوی ناحیه گردن
- خونریزی لثه ها
- تغییر در شکل و جابجا شدن جای دندان ها
- لق شدن دندان ها
به صورت کلی، با افزایش التهاب لثه علائم این بیماری به شکل سیستمیک ظاهر خواهند شد. حتی در موارد شدیدتر مشاهده شده است که ادامه یافتن عفونت لثه سبب بروز مشکلات قلبی مختلفی همچون تب روماتیسمی نیز شده است.
درمان عفونت لثه
درمان عفونت لثه از طریق اقدامات بهداشت دهانی موثر، درمانهای دارویی، و در صورت لزوم، تداخلهای جراحی صورت میگیرد. در زیر توضیحاتی در مورد اقدامات درمانی برای عفونت لثه آورده شده است:
پاکسازی پلاک و سنگ دندانی
- دندانپزشک با استفاده از ابزارهای خاص، سنگ دندانی و پلاک را از سطح دندانها و لثهها پاک میکند. این اقدام به کنترل خونریزی و کاهش التهابات کمک میکند.
پاکسازی لثه های پفکی
- در مواردی که لثهها چاقویی یا پفکی شدهاند، دندانپزشک ممکن است لثهها را به شکل طبیعی تر و به موقع تصحیح کند.
داروهای ضد باکتریایی
- مصرف داروهای ضد باکتری ممکن است در درمان عفونت لثه مؤثر باشد. این داروها معمولاً به صورت داروهای خوراکی یا ژلها و محلولها برای استفاده موضعی تجویز میشوند.
ارائه راهنمایی در مراقبتهای خانگی
- دندانپزشک ممکن است راهنماییهای مراقبتهای خانگی را به شما ارائه کند. این شامل تکنیکهای صحیح مسواک زدن، استفاده از نخ دندانی، و محافظت از لثهها است.
ارائه محصولات مراقبت از لثه
- استفاده از محصولات خاص مراقبت از لثه مثل دستگاههای آبفشان، گلهای دهانی حاوی ضد باکتری، یا معجونهای دهانی خاص میتواند به بهبود وضعیت لثهها کمک کند.
تغییر در رژیم غذایی
- اصلاح رژیم غذایی به سمت مصرف مواد غذایی سالم و کاهش مصرف مواد قندی و دیگر مواد غذایی زننده لثه، میتواند در بهبود وضعیت لثه مؤثر باشد.
چه مواد غذایی که برای عفونت لثه پیشنهاد نمی شود؟
برخی مواد غذایی و عوامل مصرفی ممکن است عفونت لثه را تشدید کنند و به تحریک لثهها و التهابات دهانی منجر شوند. در صورتی که با عفونت لثه مواجه هستید یا میخواهید پیشگیری از آن کنید، بهتر است از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنید:
شکر و مواد شیرین کننده
- مصرف بیش از حد شکر و مواد شیرین کننده میتواند باعث افزایش باکتریها در دهان شود و به عفونت لثه افزوده شود.
مواد غذایی با آرایش پراکنده
- مواد غذایی با آرایش پراکنده ممکن است در دهان سخت تمیز شوند و باعث افزایش تراکم پلاک و سنگ دندانی شوند. مثال: خرما، موز، و انواع مغزها.
مواد غذایی اسیدی
- مصرف مواد غذایی اسیدی میتواند باعث تحریک لثهها و تخریب مینای دندان شود. مثال: نوشیدنیهای گازدار، لیموناد، مربا، و ترشی.
مواد غذایی حاوی افزودنیهای شیمیایی
- برخی افزودنیها و مواد نگهدارنده ممکن است به عفونت لثه افزوده شوند. بهعنوان مثال، مواد آنتیبیوتیک و مواد نگهدارنده شیمیایی در برخی انواع خوراکیها.
خوراکیهای گرم و تند
- مصرف مواد غذایی گرم و تند میتواند باعث تحریک لثهها و ایجاد التهاب شود. بنابراین، بهعنوان مثال، باید از فستفودها، سسهای تند، و خوراکیهای شدیداً گرم خودداری شود.
الکل و دخانیات
- مصرف الکل و دخانیات باعث کاهش جریان خون در لثهها میشود و ممکن است به عفونت لثه افزوده شود. بنابراین، از مصرف زیاد الکل و سیگار خودداری کنید.
فستفود و غذاهای پرچرب
- مصرف غذاهای پرچرب و فستفودها ممکن است باعث افزایش وزن و افزایش خطر عفونت لثه شود.
به عنوان یک راهنمایی عمومی، مهم است که رژیم غذایی سالمی را رعایت کنید و مصرف مواد غذایی با تأثیرات منفی بر روی دهان و لثه را کاهش دهید. همچنین، بهتر است برای راهنمایی دقیقتر و شخصیتر، با دندانپزشک یا تغذیهشناس خود مشاوره کنید.
تداخلهای جراحی برای درمان عفونت لثه
در موارد پیشرفتهتر، ممکن است نیاز به تداخل جراحی باشد. این شامل پمادهای لثه، جراحی پیوند لثه، یا جراحی پوسیدگی دندانی میشود. مهمترین قدم در درمان عفونت لثه، توجه به بهداشت دهانی منظم و مراجعه به دندانپزشک برای چکاپهای دورهای است. به دلیل اینکه بیشترین عوامل عفونت لثه مربوط به تراکم پلاک و سنگ دندانی هستند، پیشگیری از آن از طریق نظافت دهان و درمانهای دورهای حیاتی است.