ساعت کاری از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر
تهران_ جنت آباد جنوبی
0912-1036693
ساعت کاری از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر
0912-1036693
تهران جنت آباد جنوبی
جستجو

تفاوت وظایف اندودنتیست یا متخصص ریشه با دندانپزشک عمومی

تفاوت وظایف اندودنتیست یا متخصص ریشه با دندانپزشک عمومی

تفاوت وظایف اندودنتیست با دندانپزشک عمومی این است که اندودنتیست متخصصی است که بر درمان مشکلات مربوط به کانال های ریشه تمرکز دارد. در حالی که یک دندانپزشک چندین کار را انجام می دهد، مانند تمیز کردن دندان ها، پر کردن حفره ها و قرار دادن سیلانت ها و عصب کشی و…اما در کل اندودنتیست و دندانپزشک عمومی هر دو در زمینه مراقبت و درمان دندان فعالیت دارند.

کمتر از سه درصد دندانپزشکان متخصص ریشه یا اندودنتیست هستند. درست مانند یک پزشک در هر زمینه دیگری، اندودنتیست ها متخصص ریشه هستند، زیرا آنها دو یا چند سال آموزش اضافی را فراتر از دانشکده دندانپزشکی گذرانده اند. آموزش اضافی آنها بر تشخیص دندان درد و درمان ریشه و سایر روش های درمانی مربوط به داخل دندان متمرکز است. در بسیاری از موارد با درمان ریشه می توان به از دست رفتن یک دندان بیمار به طور کامل جلوگیری کرد.

اندودنتیست ها  این توانایی را دارند که بافت های آسیب دیده داخل دندان را به روش های پیچیده ترمیم کنند. آنها در زمینه تشخیص علل دندان درد، آبسه دندان (عفونت) مهارت دارند و قادرند آن را ترمیم کنند. اندودنتیست ها درمان های ریشه و سایر روش ها را برای تسکین درد دندان های شما انجام می دهند.

وظایف اندودنتیست

دندانپزشکان عمومی و اندودنتیست ها هر دو می توانند درمان ریشه را انجام دهند، اما اندودنتیست ها به دلیل تخصص در این زمینه و عدم انجام امور دیگر مربوط به ترمیم دندان ها، تجربه و سابقه بیشتری در درمان ریشه دندان دارند. این حجم بیشتر و آموزش اضافی به سطح تخصص بالاتر اندودنتیست ها در انجام درمان ریشه کمک می کند.

اندودنتیست ها در تشخیص علل پیچیده دندان درد، تخصص دارند. وظایف اندودنتیست ها همچنین انجام جراحی های دندان مانند موارد زیر انجام می دهند:

  • درمان مجدد ریشه
  • مواد استفاده شده در کانال ریشه قبلی را که به درستی بهبود نیافته اند، حذف و مجدد جایگزین می کنند.
  • جراحی اورژانسی دندان
  • ممکن است شامل ترمیم آسیب های پیچیده دندانی یا درمان عفونت های شدید دندان باشد.
  • جراحی کشیدن دندان
  • کشیدن دندان زمانی که بافت های آن به شدت آسیب دیده باشد.
  • جراحی ایمپلنت دندان
  • قرار دادن ایمپلنت دندان با جراحی که برای کمک به پروتزها مانند بریج‌ها به منظور بازگرداندن ظاهر و عملکرد پس از برداشتن دندان، مورد استفاده قرار گیرد.
  • جراحی اندودنتیک
  • جراحی تخصصی مانند آپیکوکتومی (برداشتن انتها یا نوک ریشه دندان).

وظایف اندودنتیست درمان چیست؟

اندودنتیست‌ها عمدتاً پالپ دندان (بافت‌های داخلی دندان) یا بافت‌های ریشه‌ای را که به دلیل برخی از دلایل زیر آسیب دیده‌اند، درمان می‌کنند:

  • پوسیدگی دندان، مانند حفره درمان نشده از پلاک که به بافت ریشه دندان آسیب می رساند.
  • آبسه دندان، تجمع عفونت که با ورود باکتری به داخل دندان یا لثه ایجاد می شود.
  • صدمات دندانی در اثر ضربه .
  • دندان ترک خورده، زمانی که ترک به بافت های داخلی دندان کشیده شود.

نحوه بررسی ریشه دندان توسط متخصص ریشه یا اندودنتیست

از جمله وظایف اندودنتیست تشخیص بسیاری از علل پیچیده درد دندان، می باشد. متخصص اندودنتیست ممکن است علائم شما را با انجام یک یا چند آزمایش بررسی کند:

  • اشعه ایکس دندان، جزئیات واضحی از ساختار دندان را ثبت می کند.
  •  با سواب سرد یا گرم که دندان آسیب دیده را لمس می کند و میزان حساسیت دندان شما را آزمایش می کند .
  • ضربه زدن بر روی دندان ها ممکن است به این که چه دندان هایی آسیب دیده اند یا تا چه حد ملتهب شده اند، به خصوص اگر دندان های شما به ضربه زدن حساس باشند.
 

تحصیلات اندودنتیست ها

برای گرفتن تخصص، اندودنتیست ها باید  پس از  گذراندن چهار سال تحصیلات در دانشکده دندانپزشکی، دو تا سه سال آموزش اضافی در رشته تخصصی پیشرفته در زمینه ریشه دندان دارند. آنها بر روی مطالعه بیماری های پالپ دندان (داخل دندان) و نحوه درمان آنها تمرکز می کنند.

اندودنتیست با محدود کردن رشته خود به ریشه دندان، متخصصین ریشه منحصراً بر روی درمان پالپ دندان تمرکز می کنند. آنها به طور متوسط ​​25 درمان ریشه در هفته را انجام می دهند، در حالی که دندانپزشکان عمومی معمولاً دو درمان را انجام می دهند. اندودنتیست‌ها زمان خود را به تشخیص و درمان دندان درد اختصاص می‌دهند. آنها متخصصان ماهری در فهمیدن علت دردهای دهان و صورت هستند که تشخیص آن دشوار بوده و در حد تخصص دندانپزشکان نیست.

پالپ دندان

پالپ دندان یک بخش حیاتی از دندان است که درون لایه عمیق آن قرار دارد. این بخش شامل بافت های عصبی، عروق خونی، بافت همبند و سلول‌های زنده مختلفی است که وظیفه حفظ و تغذیه دندان را دارند. اصلی‌ترین وظیفه پالپ، تغذیه و رساندن مواد غذایی به بافت‌های دندان و نگهداری از سلامت آنهاست. تشکیلات پالپ شامل عناصر زیر می‌باشد:
عروق خونی و عصب‌ها
پالپ دندان دارای عروق خونی و عصب‌هایی است که مسئول ارسال خون و عصبی کردن دندان می‌باشند. این عناصر عامل تأمین تغذیه و حساسیت دندان به درد و استیمولوس‌های خارجی هستند.
بافت‌های میانی
این بافت‌ها شامل سلول‌های مختلفی مانند سلول‌های مزانژیوم، سلول‌های فیبروبلاستی، سلول‌های استروبلاستی و غیره است که وظیفه محافظت و تجدید سلول‌های دانه دندانی را دارند.
سلول‌های غضروفی
این سلول‌ها نقشی در ترمیم و بازسازی بافت‌های دندانی دارند و در مراحلی که دندان خراب شده است، نقش اصلی در ترمیم و بازسازی آسیب دیده را ایفا می‌کنند.
مواد غذایی و آب
پالپ دندان همچنین شامل مواد غذایی مانند پروتئین‌ها، قند‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است که برای تغذیه بافت‌ها لازم است. پالپ دندان بسیار حساس است و در صورت آسیب دیدن یا التهاب، ممکن است علائمی مانند درد دندان، حساسیت به گرما و سرما، و تغییر رنگ دندان نمایان شود. در این موارد، درمان‌های مختلفی از جمله درمان ریشه‌ای (روت کانال) صورت می‌گیرد تا پالپ دندان نجات پیدا کرده و سلامت دندان حفظ شود.

پوسیدگی دندان (به دلیل مراقبت نامناسب از دندان ها و لثه ها ) یا دندان ترک خورده می تواند منجر به پالپیت (پالپ دندان ملتهب یا عفونی) شود. پالپیت اغلب باعث بروز دندان درد شدید شده و گاهی اوقات می تواند منجر به یک مشکل جدی سلامتی شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

اندودنتیست ها متخصصین کنترل درد

اندودنتیست ها از تکنیک های تخصصی برای راحتی و نداشتن درد کامل بیماران در طول درمان استفاده می کنند. آنها در تجویز داروهای بی‌حس‌کننده، برای عموم افراد با ویژگی های مختلف، متخصص هستند. بیماران علاوه بر راحتی پس از درمان ریشه دندان، زمانی که عفونت یا التهاب پالپ بهبود می یابد، از دندان درد خلاص می شوند.

اندودنتیست ها از فناوری های پیشرفته استفاده می کنند

متخصصین ریشه دارای مواد و تجهیزاتی هستند که روند درمان ریشه را راحت تر کرده و احتمال گرفتن نتیجه مطوب را بهتر می کند. آنها از یک ورقه کوچک پلاستیکی یا لاستیکی به نام بند دندانی برای جداسازی دندان در طول درمان استفاده می کنند و از بقیه دهان و دندان های شما در برابر مشکلات احتمالی محافظت می کنند.

رادیوگرافی دیجیتال و تصویربرداری سه بعدی
رادیوگرافی دیجیتال و تصویربرداری سه بعدی (CBCT) دو ابزار پیشرفته در حوزه دندانپزشکی هستند که به پزشکان این امکان را می‌دهند تا تصاویر دقیق‌تری از دندان‌ها و بافت‌های مرتبط به دست آورند. در ادامه، به برخی از ویژگی‌ها و مزایای هر یک از این فناوری‌ها می‌پردازیم:
  1. رادیوگرافی دیجیتال (Digital Radiography):
    • دقت بالا: این فناوری به پزشکان اجازه می‌دهد تا تصاویر با دقت بالا از دندان‌ها و بافت‌های اطراف آنها را بدست آورند.
    • کاهش دز اشعه: معمولاً نیاز به دزهای کمتر اشعه در مقایسه با رادیوگرافی فیلمی دارد که می‌تواند به بهبود سلامت و ایمنی بیماران کمک کند.
    • امکان انتقال سریع و ذخیره‌سازی آسان: تصاویر رادیوگرافی دیجیتال به سرعت قابل انتقال و ذخیره‌سازی در سیستم‌های رایانه‌ای است، که می‌تواند فرآیندهای مطالعه و تحلیل را ساده‌تر کند.
    • کاهش هزینه: از آنجا که نیاز به فیلم و محلول‌های حمل و نقل نیست، می‌تواند هزینه‌های مرتبط با رادیوگرافی را کاهش دهد.
  2. تصویربرداری سه بعدی (CBCT – Cone Beam Computed Tomography):
    • تصاویر دقیق سه بعدی: این فناوری امکان مشاهده سه بعدی دندان‌ها، بافت‌های محیطی، عروق و عصب‌ها را فراهم می‌کند که می‌تواند به تشخیص دقیق‌تر و برنامه‌ریزی بهتر برای درمان کمک کند.
    • کاهش ارتباط با دز اشعه: علاوه بر این که این فناوری دارای دز اشعه کمتری نسبت به CT اسپایرال است، بیشتر از تمرکز بر روی منطقه مورد نظر استفاده می‌کند که می‌تواند به کاهش دز اشعه بیشتری منجر شود.
    • امکانات پیشرفته تحلیل تصویر: نرم‌افزارهای تحلیل تصویر CBCT امکانات پیشرفته‌تری از جمله مدلسازی سه بعدی و اندازه‌گیری دقیق فضایی را فراهم می‌کنند.
هر دوی این فناوری‌ها به پزشکان امکان می‌دهند تا دقت بیشتری در تشخیص، برنامه‌ریزی و درمان بیماران داشته باشند، اما ممکن است بر اساس موقعیت بیمار و نیازهای درمانی، یکی از این فناوری‌ها بهتر از دیگری باشد. در نهایت، انتخاب مناسب باید توسط پزشک و با توجه به شرایط و نیازهای هر بیمار انجام شود.
مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *