یکی از روش های درمان زیبایی دندان لمینت و روکش آن ها می باشد، در این میان سوالی که ممکن است برای هر کسی پیش بیاید تفاوت لمینت دندان و روکش می باشد، که در این مقاله به طور کامل به بررسی آن پرداخته شده است. چنانچه شما هم جزو کسانی هستید که از ظاهر دندان های خود راضی نیستید می توانید از روش های جدیدی که برای زیباتر شدن دندان های استفاده می شود، کمک بگیرید. دندانپزشکان می توانند با استفاده از علم خود و پیشرفت هایی که در علم دندانپزشکی به وجود آمده است دندان هایی جذاب و زیبایی را به شما هدیه دهند.
لمینت دندان و روکش یکی از آن روش های اصلاح لبخند و زیبایی دندان می باشد که در ایران بسیار پرطرفدار هستند. متخصصان با بهره بردن از این درمان قادر هستند مشکلات ظاهری دندان را رفع کنند. همینطور می توانند رنگ دندان ها را تغییر دهند و دندان هایی مانند مروارید را برای شما بسازند. به عبارت دیگر، داشتن دندان های یکدست، زیبا و سفید با وجود لمینت دندان و روکش دیگر یک آرزو و رویا نیست.
بررسی تفاوت لمینت دندان و روکش دندان
قبل از اینکه به معایب، مزایا و مقایسه روش لمینت و روکش دندان و در کل تفاوت لمینت دندان و روکش دندان بپردازیم، بایستی ابتدا بدانیم که لمینت چیست؟ لمینت دندان روکش هایی بسیار نازک و ظریف هستند که توسط یک چسب مخصوص روی دندان های آسیب دیده چسبانده می شود. هدف از نصب لمینت دندانی رفع مشکلاتی می باشد که مربوط به سطح دندان می باشد، مثلا این روش می تواند درمان خوبی برای دندانهایی که فشرده هستند، دندان های نامنظم، شکسته و دندانهایی که زرد شده اند باشد.
لمینت دندان مزایا و معایبی دارد که در ادامه در مورد آن صحبت میکنیم، ولی می توان گفت با وجود این روش تغییر اساسی در زیبا سازی دندان ها به وجود آمده است. نکته ای که بایستی درباره این روش دندانپزشکی زیبایی بدانید، این می باشد که لمینت دندان فقط برای رفع عیوب سطحی دندان به کار میرود نه ایرادات ساختاری. مثلا چنانچه دندان شما شدیدا پوسیده شده، دیگر نمیتوان با لمینیت آن را ترمیم نمود.
تعریف روکش دندان
روکش دندان یا تاج دندان در حقیقت کلاهکی می باشد، که روی دندان ها کشیده می شود. هنگامی که پر کردن مشکل یک دندان را حل نمیکند، روکش ها برای پوشاندن، محافظت و بازگرداندن شکل دندان ها نصب می شوند. این شیوه اغلب برای زیبا کردن دندان ها می باشد، ولی برای اندازه، ترمیم شکل و استحکام دندان های عصب کشی شده نیز به کار میرود.
فاکتور های انتخاب نوع روکش دندان
روکش دندان، کل دندان آسیب دیده را در بر می گیرد و دور تا دور آن را پوشش می دهد. تاج دندان از مواد گوناگونی مثل سرامیک، فلزات، رزین کامپوزیت، زیرکونیا و پرسلین ساخته می شود که دندانپزشک برای انتخاب اینکه از کدام جنس برای روکش استفاده نماید، فاکتورهای زیر را در نظر میگیرد:
- عملکرد دندانی که به روکش نیاز دارد.
- رنگ دندان های اطراف.
- چه مقدار از دندان اصلی باقی مانده است.
- درخواست بیمار.
- موقعیت دندان بیمار.
- اینکه هنگام لبخند چه مقدار از دندان مشخص می شود.
- مشکلات مربوط به بافت لثه.
مزایای روکش های دندانی
سال های زیادی می باشد که روکش دندان به عنوان یکی از مهم ترین راه حل ها برای بازسازی ظاهر دندان ها به کار می رود. در ادامه مهمترین مزایای استفاده از روکش دندان را ذکر می کنیم:
- محافظت از دندانی که مقدار زیادی از آن باقی نمانده است.
- پوشاندن ایمپلنت دندان.
- پوشاندن دندانی که پر شده است.
- محافظت از دندانی که عصب کشی شده است.
- اصلاح شکل، سایز و رنگ دندان.
- ترمیم دندان ترک خورده.
- ترمیم دندان های شکسته یا دندان هایی که به شدت فرسوده شده است.
- محافظت از دندانی که مقدار زیادی از آن باقی نمانده است.
- پوشاندن ایمپلنت دندان.
- پوشاندن دندانی که پر شده است.
معایب لمینت دندان و روکش
در مقابل تمام مزایا و نکات مثبت روکش و بررسی تفاوت لمینت دندان و روکش دندان این روش های درمانی با معایبی همراه می باشد که دانستن آنها خالی از لطف نیست.
معایب روکش دندان
- احساس درد و حساسیت هنگام گاز گرفتن، که به علت بالا بودن بیش از حد تاج و انسداد دندان های فک مقابل می باشد.
- در بعضی از بیماران ماده ای که برای نگه داشتن روکش در جای خود استفاده می گردد، امکان دارد شسته شود و این امر می تواند سبب شل شدن روکش و ورود باکتری ها به زیر دندان و در نتیجه پوسیدگی دندان گردد.
- روکش دندان نسبت به سایر روش های ترمیم دندان کمی گران تر می باشد، البته قیمت روکش به جنس آن بستگی دارد.
- یکی از عیب های روکش دندان آسیب پذیری آن است.
- این روش یک روش برگشت ناپذیر می باشد، یعنی چنانچه تاج دندان ترک بردارد یا اینکه بشکند، بایستی به صورت کامل تعویض گردد.
- برای قرار دادن تاج دندان امکان دارد یک لایه از مینای دندان برداشته شود که امکان دارد این کار به دندان آسیب وارد نماید.
- روکش دندان امکان دارد سبب ایجاد حساسیت گردد. با برداشته شدن یک لایه ازمینای دندان امکان دارد که دندان شخص نسبت به گرما و یا سرما حساس گردد و این امر برای برخی از افراد دردناک می باشد.
مزایای لمینت
هنگامی که فردی برای اصلاح ظاهر دندان های خود به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند، اغلب لمینت دندان یکی از گزینه های اصلی می باشد که به بیمار پیشنهاد داده می شود، البته انتخاب این شیوه به شرایط دهان و دندان بیمار نیز بستگی دارد، ولی چرا لمینت دندانی آنقدر در ایران و خارج از آن معروف است، به طوری که خیلی از بازیگران ایرانی و خارجی با این روش لبخند و دندان های خود را ترمیم کرده اند؟ این حجم از محبوبیت به خاطر مزایای فراوان این درمان میباشد. لمینت مزیت های زیادی دارد.
- چنانچه به هر علتی، دندان شما دچار ساییدگی و شکستگی شد، میتوان با روش لمینت دندان، این ساییدگی و شکستگی ها را رفع نمود. روکش های لمینتی این قابلیت را دارند که هرگونه تراش یا ساییدگی را پنهان کنند.
- لمینت دندان و روکش توانایی اصلاح دندان های ناهموار را دارند. با چسباندن این روکش ها، دندان ها کاملا یکدست، تراز و مرتب نشان داده می شوند.
- لمینت فاصله های بین دندان ها را پر میکند. شکاف هایی که بین دندان ها وجود دارد، به مرور زمان باعث جابه جایی دندان ها و زوال استخوان فک می گردد. با قرار دادن لمینت روی دندان ها این شکاف ها بسته میشوند و از بروز مشکلاتی که گفته شد جلوگیری میکنند.
- لمینت دندان و روکش درست مثل یک سپر می باشد و از دندان های طبیعی در مقابل ضربه و اتفاقات غیر منتظره دیگر جلوگیری میکند.
- استحکام بالای لمینت ها منجر می گردد که افراد زیادی تمایل داشته باشند از این شیوه برای زیبا کردن دندان های خود استفاده نمایند. با وجود نازک بودن این لمینت ها ولی مقاومت و استحکام بالای آنها خیلی قابل توجه است.
معایب لمینت دندان
لمینت دندان در کنار مزیت هایی که دارد یک سری معایب نیز دارد که در ادامه به آنها می پردازیم:
- بعد از نصب همه انواع لمینت دندان، حتی مدل لمینت سرامیکی، بایستی مراقبت مواد غذایی که مصرف میکنید، باشید. بیمار نبایستی مواد غذایی سفتی که میتواند سبب شکستن لمینت ها گردد بخورد، همینطور بایستی از مصرف نوشیدنی های رنگی که سبب تغییر رنگ این روکش ها می گردد، خودداری نمایید.
- لمینت دندانی برای کسانی که دندان های پوسیده و ضعیف دارند مناسب نیستند. این درمان همینطور برای افرادی که پوکی استخوان فک دارند نیز مناسب نیست. کسانی که مینای دندان آنها نازک دارند، هم نبایستی لمینت را به عنوان روش اصلاح طرح لبخند خود انتخاب نمایند.
- برای نصب لمینت بر روی دندان، دندانپزشک ناچار به تراش مینای دندان می باشد. همین کار احتمال دارد به ساختار دندان آسیب وارد نماید. همینطور از بین رفتن یک لایه مینای دندان سبب بروز حساسیت دندان به گرما و سرما می گردد، البته چنانچه نصب لمینت دندان خود را به یک دندانپزشک باتجربه و خبره بسپارید، قطعا هیچ درد و مشکلی در طی پروسه تراشیدن مینای دندان حس نخواهید کرد.
سایر تفاوت های لمینت دندان و روکش
تاج و لمینت دندان هر دو روش های موثری برای اصلاح دندان ها و لبخند می باشد که شباهت های زیادی هم دارند، ولی این دو تفاوت های اساسی با هم دارند از جمله:
- از دیگر تفاوت های لمینت دندان و روکش میتوان به جنس این دو روش اشاره نمود. روکش ها از جنس های گوناگونی نظیر سرامیک، فلز، رزین و … ساخته می شوند در حالی که لمینت دندان عمدتا از جنس پرسلین و سرامیک میباشد.
- تفاوت دیگر لمینت دندان و روکش در مدت زمان انجام آنهاست. اجرای لمینت دندانی اغلب بیشتر از روکش طول میکشد چون یک مرحله اضافه تر به نام تراشیدن مینای دندان دارد و این مرحله، یک جلسه وقت میبرد، در حالی که نصب تاج نیازی به تراشیدن مینای دندان ندارد.
- این دو روش قیمت های متفاوتی دارند. اغلب هزینه انجام روکش بیشتر از نصب لمینت دندان می باشد، البته تعیین قیمت به فاکتورهای بسیاری از جمله تخصص دندانپزشک، جنس، برند مورد استفاده و … بستگی دارد.
سخن پایانی
لمینت دندان و روکش دو روش موثر و رایج برای ترمیم اندازه، فرم، رنگ و در کل ظاهر دندان ها می باشد. در این مقاله سعی نمودیم درباره تفاوت ها و شباهت های لمینت دندان و روکش صحبت نماییم. چنانچه به هر علتی قصد انجام هر کدام از این دو روش را دارید ابتدا بایستی توسط یک دندانپزشک باتجربه و خبره معاینه شوید. به این صورت می توانید بهترین روش را برای دندان هایتان انتخاب نموده و انجام دهید.