بوی بد دهان، که به آن هالیتوز نیز گفته می شود، می تواند ناراحت کننده باشد و در برخی موارد حتی ممکن است باعث بروز اضطراب در فرد شود. تعجبی ندارد که قفسه های فروشگاه ها مملو از آدامس، نعناع، دهانشویه و سایر محصولاتی است که برای مبارزه با بوی بد دهان طراحی شده اند. اما بسیاری از این محصولات فقط اقدامات موقتی در جهت خوش بو کردن بوی دهان هستند زیرا علت مشکل را برطرف نمی کنند، برای رفع کامل بوی بد دهان بهتر است دلایل بوی بد دهان شناسایی و درمان شود.
مصرف برخی غذاها، شرایط سلامتی و بعضی عادات از جمله دلایل بوی بد دهان هستند. در بسیاری از موارد، با رعایت بهداشت مناسب دندان می توانید بوی بد دهان خود را بهبود ببخشید. اگر تکنیک های ساده خودمراقبتی مشکل را حل نکرد، به خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که بیماری جدی تری باعث بوی بد دهان شما نمی شود.
علائم بوی بد دهان
بوهای بد دهان بسته به منبع یا علت زمینه ای متفاوت است. برخی از افراد با وجود اینکه بوی دهانشان کم است یا اصلاً بوی بدی ندارند، بیش از حد نگران نفس کشیدن خود هستند، در حالی که برخی افراد بوی بد دهان دارند و حتی متوجه آن هم نشده اند.
چه زمانی برای درمان بوی بد دهان باید به پزشک مراجعه کرد
اگر بوی بد دهان دارید، عادات بهداشت دهان و دندان خود را بررسی و اصلاح کنید. سعی کنید سبک زندگی خود را تغییر دهید، مانند مسواک زدن دندان ها و زبان خود بعد از غذا خوردن، استفاده از نخ دندان و نوشیدن آب فراوان.
اگر پس از ایجاد چنین تغییراتی بوی بد دهان شما همچنان از بین نرفت، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر دندانپزشک شما مشکوک باشد که شرایط جدی تری باعث بوی بد دهان شما شده است، ممکن است شما را به پزشک متخصص معرفی کند تا علت بوی دهان شما را پیدا کند.
علل بوی بد دهان
بیشتر بوی بد دهان از دهان شما شروع می شود و دلایل احتمالی زیادی وجود دارد. که عبارتند از:
غذا
تجزیه ذرات غذا در داخل و اطراف دندان شما می تواند باعث افزایش باکتری ها و ایجاد بوی بد شود. خوردن برخی غذاها مانند پیاز، سیر و ادویه ها نیز می تواند باعث بوی بد دهان شود. پس از هضم، این غذاها وارد جریان خون می شوند، به ریه های شما منتقل می شوند و بر تنفس شما تأثیر می گذارند.
تنباکو
کشیدن سیگار باعث ایجاد بوی نامطبوع در دهان می شود. سیگاری ها و مصرف کنندگان خوراکی تنباکو نیز بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه هستند و بیماری
پریودنتال یا همان بیماری لثه یکی دیگر از منابع بوی بد دهان هستند.
بهداشت ضعیف دندان
اگر روزانه مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، ذرات غذا در دهان شما باقی می ماند و باعث بوی بد دهان می شوند. یک لایه بی رنگ و چسبنده از باکتری ها (پلاک) روی دندان های شما تشکیل می شود. اگر این پلاک های دندانی با مسواک تمیز نشوند، میتواند لثههای شما را تحریک کنند و در نهایت پاکتهایی پر از پلاک بین دندانها و لثهها ایجاد کند (پریودنتیت). زبان شما همچنین می تواند باکتری هایی را که بو تولید می کنند به دام بیاندازد.
پروتزهایی که به طور منظم تمیز نمی شوند یا به درستی جا نمی شوند می توانند حاوی باکتری های ایجاد کننده بوی دهان باشند.
دهان خشک
بزاق به پاکسازی دهان شما کمک می کند و ذرات ایجاد کننده بوی بد دهان را از بین می برد. وضعیتی به نام خشکی دهان (zeer-o-STOE-me-uh) می تواند تولید بوی بد دهان را افزایش دهد زیرا تولید بزاق کاهش می یابد. خشکی دهان به طور طبیعی در هنگام خواب رخ می دهد و اگر با دهان باز بخوابید بدتر می شود. خشکی مزمن دهان می تواند ناشی از مشکل غدد بزاقی و برخی بیماری های دیگر باشد.
داروها
برخی از داروها می توانند به طور غیرمستقیم باعث ایجاد خشکی دهان و در نتجیه باعث ایجاد بوی بد دهان شوند. برخی دیگر می توانند در بدن تجزیه شوند و با مواد شیمیایی آزاد شوند و با تنفس شما از دهانتان خارج شده و بوی بد را با خود انتقال دهند.
عفونت
در دهان شما بوی بد دهان می تواند ناشی از زخم های جراحی پس از جراحی دهان، مانند برداشتن دندان، یا در نتیجه پوسیدگی دندان، بیماری لثه یا زخم های دهان باشد.
سایر بیماری های دهان، بینی و گلو
بوی بد دهان گاهی اوقات می تواند ناشی از سنگ های کوچکی باشد که در لوزه ها تشکیل می شوند و با باکتری هایی که بو تولید می کنند پوشیده شده اند. عفونتها یا التهاب مزمن در بینی، سینوسها یا گلو که میتوانند به ترشح پس از بینی کمک کنند نیز میتوانند باعث بوی بد دهان شوند.
علل دیگر
بیماریهایی مانند برخی سرطانها و شرایطی مانند اختلالات متابولیک میتوانند در نتیجه مواد شیمیایی که تولید میکنند، بوی مشخصی از نفس ایجاد کنند. رفلاکس مزمن اسیدهای معده یا بیماری ریفلاکس معده می تواند با بوی بد دهان همراه باشد. بوی بد دهان در کودکان خردسال می تواند ناشی از وجود یک جسم خارجی مانند یک تکه غذا در سوراخ بینی باشد.