پوسیدگی دندان به معنای تخریب شدن مینای دندان است. مینا سطح سخت خارجی دندان است. پوسیدگی در یک دندان می تواند منجر به ایجاد پوسیدگی در دندان های دیگر شود. اگر دیر تر نسبت به ترمیم پوسیدگی دندان اقدام کنید میتواند منجر به ایجاد حفره هایی در دهان شود. در این مقاله از لابراتوار دندانسازی اسپید در رابطه با پوسیدگی در کودکان اطلاعاتی به شما ارائه می کنیم.
علل پوسیدگی دندان در کودک
پلاک دندان
از ترکیب باکتری ها، غذا، اسید و بزاق دهان، ماده ای به نام پلاک تشکیل می شود، که به دندان ها می چسبد. با گذشت زمان، اسیدهای ساخته شده توسط باکتری ها، باعث تخریب مینای دندان شده و به مرور حفره هایی را در دندان های اجاد می کنند.
کدام کودکان در معرض پوسیدگی دندان هستند؟
همه افراد از جمله کودکان در دهان خود باکتری هایی دارند. بنابراین خطر پوسیدگی دندان همه افراد را تهدید می کند. اما مواردی که در ادامه به آن ها اشاره می شود ممکن است احتمال پوسیدگی دندان در کودکان را افزایش دهد:
- بالا بودن میزان باکتری هایی که باعث ایجاد حفره در دندان می شوند.
- داشتن رژیم غذایی سرشار از قند و نشاسته.
- منبع آبی که دارای فلوراید کم یا حتی بدون فلوراید است.
- بهداشت ضعیف دهان
- بزاق کمتر از حد معمول
علائم پوسیدگی دندان کودک
ممکن است علائم پوسیدگی دندان در کودکان مختلف با یکدیگر متفاوت باشد. اما یک روش رایج برای تشخیص پوسیدگی دندان در ادامه به شما معرفی می شود:
در نواحی آسیب دیده دندان لکه های سفیدی تشکیل می شوند. وجود این لکه ها نشان دهنده این است که مینای دندان ها در معرض شکستگی قرار دارند، که ممکن است منجر به بروز حساسیت های زودهنگام در دندان شود.
- یک حفره اولیه کوچک با رنگ قهوه ای روشن روی دندان دیده می شود.
- به مرور زمان و عدم ترمیم پوسیدگی حفره عمیق تر می شود و رنگ آن از قهوه ای روشن به مشکی تغییر می کند.
پوسیدگی پنهان دندان
علائم پوسیدگی دندان از در افراد مختلف متفاوت است. گاهی در برخی افراد علائمی از وجود پوسیدگی حس نمی شود، تا زمانی که دندانپزشک آن را پیدا نکند، نمی دانند که پوسیدگی دارند. برخی علائم پوسیدگی پنهان دندان:
علائم پوسیدگی پنهان در کودکان
تشخیص پوسیدگی دندان در کودکان
دندانپزشک کودک شما اغلب می تواند پوسیدگی دندان را بر اساس موارد زیر تشخیص دهد:
- بررسی پرونده دندانپزشکی
- معاینه دهان
- استفاده از OPG
- آزمایش فلوراید
- تاریخچه پزشکی و بررسی علائم
درمان پوسیدگی دندان در کودک
درمان پوسیدگی به علائم، سن و سلامت عمومی کودک بستگی دارد. همچنین شدت این وضعیت در درمان بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
انواع پر کردن پوسیدگی دندان
در بیشتر موارد، درمان پوسیدگی دندان در کودک، با تراشیده شدن قسمت پوسیده و جایگزین کردن آن با مواد پر کننده انجام می شود. پرکننده ها موادی هستند که در حفره های دندان های پوسیده قرار می گیرند تا دندان را ترمیم کنند.
پر کردن انواع مختلفی دارد:
ترمیم مستقیم:
در این نوع ترمیم پوسیدگی دندان فقط با یک جلسه انجام می شود به این صورت که مواد پر کننده را بعد از تراشیدن قسمت پوسیده دندان درون حفره ایجاد شده قرار می دهند، این مواد پرکننده ممکن است از نقره، پودرهای ظریف شیشه، اسیدهای اکریلیک یا رزین ساخته شوند. آنها اغلب به رنگ دندان هستند.
ترمیم های غیر مستقیم:
این روش ترمیمی حداقل دو جلسه نیاز دارد. که شامل ایمپلنت، روکش، تاج و بریج می شوند. با طلا، آلیاژهای فلز پایه، سرامیک یا کامپوزیت ساخته می شوند. بسیاری از این مواد می توانند شبیه مینای دندان، طبیعی باشند.
جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودک
با رعایت کردن این اقدامات ساده می توانید از پوسیدگی دندان کودک خود جلوگیری کنید:
به محض در آمدن اولین دندان کودک، مسواک زدن آن را شروع کنید. دندان ها، زبان و لثه ها را به مدت 2 دقیقه دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
برای کودکان زیر 3 سال فقط از مقدار کمی خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج استفاده کنید. از 3 سالگی به بعد کودک شما می تواند به اندازه یک نخود خمیر دندان استفاده کند.
پس از 2 سالگی بهتر است هر روز دندان های کودک خود را نخ دندان بکشید.
رژیم غذایی سالم و متعادل در حفظ سلامت دندان ها بسیار اهمیت دارد، مصرف تنقلات چسبناک دارای قند بالا مانند پاستیل را محدود کنید.
ظروف غذای دهانی خود را با کودک به اشتراک نگذارید زیرا این امر باعث می شود که باکتری ها از دهان شما به دهان کودکتان منتقل شود.
اگر کودک شما عادت دارد که هنگام خواب از شیشه استفاده کند، فقط در آن آب بریزید. آب میوه یا شیر خشک حاوی قندهایی است که می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود.
اگر در منطقه ای زندگی می کنید که آب نوشیدنی شما بدون فلوراید است، با دندانپزشک کودک خود در مورد استفاده از مکمل فلوراید مشورت بگیرید. همچنین در مورد سیلانت های دندانی و وارنیش فلوراید بپرسید. هر دوی آن ها روی دندان گذاشته می شود.
هر 6 ماه یکبار معاینات روتین دندان را برای کودک خود برنامه ریزی کنید.
نکات کلیدی در مورد پوسیدگی دندان در کودکان
- پوسیدگی دندان از بین رفتن مینای دندان است. می تواند منجر به سوراخ هایی در دندان ها به نام حفره شود.
- پوسیدگی دندان توسط باکتری های موجود در دهان ایجاد می شود. این باکتری ها ماده چسبنده ای به نام پلاک می سازند که می تواند مینای دندان را از بین ببرد.
- بهداشت نامناسب دهان و دندان می تواند خطر پوسیدگی دندان را در کودک شما افزایش دهد.
- دندانپزشک می تواند پوسیدگی دندان را با معاینه و OPGتشخیص دهد.
- درمان نیاز به برداشتن قسمت پوسیده دندان و جایگزینی آن با مواد پر کننده دارد.